2 Temmuz 2009 Perşembe

Kader Keita Galatasaray'da




Galatasaray'ın yeni transferi Keita, transfer sezonu başladı başlayalı, Olimpik Lyon'un göndermek istediği oyuncular arasında yeralıyordu. Zira Lyon'a 18 milyon avroya transfer olana dek performansını ve kariyerini hep yükselten Keita, Fransız devinde kendisinden bekleneni verememişti.



Kariyerinin ilk yılları

Keita profesyonel kariyerini, İsveç'in mütevazı ekibi Elfsborg'da başlattıktan sonra altyapısında yetiştiği, ülkesinin Africa Sport kulübüne geri döndü. Yeteneği ve tekniğiyle, kısa sürede Avrupalı kulüplerin dikkatini çekmeyi başardı. Ancak yine de, Fildişi Sahilleri Şampiyonası'nda geçirdiği iki başarılı sezonun ardından, hemen Avrupa'ya geçiş yapmak yerine, 2000-2001 sezonu başında Tunus takımı Etoile du Sahel'e transfer olmayı tercih etti. Tunus'ta güçlü fiziği ve başarılı son vuruşlarıyla kendisini izleyenleri büyüleyerek, kısa sürede takımının en önemli futbolcusu hâline geldi. 2001 yılında, Etoile du Sahel'in CAF Kupası Finali'ne kadar çıkmasını sağlayan isimlerin başında, tabii ki de Keita geliyordu. Gelgelelim, işte o final karşılaşmasında, rakip takımdan bir savunma oyuncusuyla girdiği tartışma sonucu rakibine yumruk atarak burnunu kırınca, takımını 10 kişi bırakmıştı. Takımı, finali büyük ölçüde bu nedenle kaybetti diyebiliriz.

Daha sonra kısa bir Kuzey Afrika macerası yaşayan Fildişili oyuncu, ardından Birleşik Arap Emirlikleri takımı Al Ain'e transfer oldu. Bu takımda 1 yıl kalan ve 19 maçta 6 gole imza atan Keita, 2002 yılında da Katar takımı Al-Sadd'la anlaştı. Al-Sadd takımında geçirdiği 3 sezon içerisinde attığı 23 gol ve ortaya koyduğu güzel futbol, ona Avrupa kapılarını artık açmıştı. 2005 yılında, Fransa'nın Lille takımına transfer oldu ve Fransa'daki macerası başladı.

Lille'de yıldızı parladı

Keita, Lille'e geçtiğinde, hocası, evet, şimdi kendisini Lyon'dan Galatasaray'a gönderen, Claude Puel'di. Bu ekipte yeraldığı 2 sezon boyunca Keita, başta Fransızlar olmak üzere, futbola biraz meraklı herkesi büyüleyerek, transfer piyasasının dedikodu koridorlarında yerini aldı. Özellikle de Lille'in Şampiyonlar Ligi maçlarında da gerek yeteneği, gerekse de takım oyununa kolay adapte oluşuyla gerçek anlamda parladı - ki özellikle de bu yönü, o güne dek keşfedilmemişti. Keita, iki sezon boyunca formasını giydiği Lille ile 63 resmî maça çıkarken, bu karşılaşmalarda 14 kez rakip fileleri havalandırdı.



Nihayet Olimpik Lyon

Lyon'daysa ışığı söndü. 2007 yazında, kısa bir düşünme sürecinin ardından, Lyon'un teklifine direnemeyen Keita, Fransa'nın en iyi kulübüne 18 milyon avro bedelle transfer oldu ve böylece, Olimpik Lyon'un, Sonny Anderson'dan sonraki en pahalı transferi unvanını elde etti.

Keita aslında Lyon'daki ilk aylarında, beklenen performansı gayet güzel gösteriyordu. Özellikle de Barış Kupası'ndaki oyunu, "Bu adam Lyon'da daha uzun yıllar kalır" dedirtmişti herkese. Fransa Ligi'ndeki ilk maçında da Auxerre karşısında yine, alkışları topluyordu Fildişili oyuncu. Ancak zamanla, balayı dönemi geçti, yaldızlar sökülmeye başladı. Randımanı haftalar geçtikçe düşmeye başlayan Kader Keita, sonuçta Lyon'daki ilk sezonunda bir hayli yoğun eleştiri toplamıiştı. Ancak bir sonraki sezon, onu Fransa'ya, Lille'e getiren hoca, Claude Puel, Lyon'un başına gelince herkes, "Hah şimdi oldu işte. Normale dönecek" diye düşünmeye başlamıştı. Ancak beklenenin tam tersi bir durumla karşılaşıldı. Puel'e de kendini beğendiremeyen Keita, 2008-2009 sezonu boyunca, üstelik de yalnızca 13'ü ilkonbirde olmak üzere, 22 maçta forma şansı bulabildi. Keita, bu son sezonda, rakip fileleri de sadece 1 kez havalandırabildi.

Galatasaray'ın teklifini alan Lyon takımı, Kader Keita'yı kadrosundan uzaklaştırmak için fazlaca bir mukavemet göstermeye gerek bile duymadı.



Milli takım kariyeri

Fildişi Sahilleri Milli Takımı'na ilk olarak 2000 yılından bu yana üç aşağı beş yukarı düzenli olarak çağrılan Keita'yı, yine de henüz bu ekibin "vazgeçilemezler" listesinde yeralan bir futbolcu olarak göstermek yanlış olur. Keita, millî formayla çıktığı 46 maçta 3 gol bulurken, 2006 yılındaki Afrika Uluslar Kupası'nda ulusal takım, kadrosunda O'na yer vermemişti. Ancak Dünya Kupası'nda formasını geri alan Keita, bu turnuvada genelde yedek kadroda bulundurulmuş ve birkaç maçın ilerleyen dakikalarında oynama şansı bulmuştu. Geçtiğimiz yılsa ilk kez Afrika Kupası'nda mücadele etme şansı yakalamış ve 3 gol atarak millî takımına bu kez daha önemli bir karkıda bulunmuştu.

Naim Beneddra, Goal.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder