28 Haziran 2009 Pazar

VUVUZELA AŞKINA



Konfederasyon Kupası´nda Vuvuzela adı verilen çalgı, statlarda tahammül edilemeyen bir gürültüye sebep olurken, taraftarların ise bundan vazgeçmeye niyetleri yok.

Fanatik Gazetesi'nin haberine göre; Güney Afrika’da düzenlenen Konfederasyon Kupası’na damgasını vuran Afrika’daki ismiyle ‘Vuvuzela’ adlı boru, turnuvada stadyumu dolduran seyircilerin ellerinden düşmüyor...

Özellikle de maçları ekranları başından izleyenler için statlardan adeta sinek vızıltısı sesi çıkıyor.

Güney Afrika’nın kimi yerlerinde bu boruların yasaklanması için panolara ‘Vuvuzelalar yasaklansın’ şeklinde afişler bile asıldı. Ancak bir taraftan da Güney Afrikalılar, bu borunun kendileri için bir yaşam tarzı olduğunu ifade ediyor.

FIFA Başkanı Sepp Blatter ise, “Statlardaki sesin farkındayız. Ancak bir konsere gittiğinizde daha fazla sesin çıktığı kesin” dedi.

2010 DÜNYA KUPASI'NDA DA OLACAK

2010’da Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacak olan ülkede organizasyon şefi Danny Jordaan, “Seyircilerin bundan vazgeçeceğini sanmıyorum. Tarihin en gürültülü Dünya Kupası’na tanıklık edeceksiniz” yorumunu yaptı.

Yaklaşık 12 TL’ye satılan Vuvuzela, 61 cm boyunda ve sadece 110 gram ağırlığında. Ayrıca İspanyol ve İtalyan taraftarların da ellerinden düşürmedikleri bu borular, önümüzdeki sezon Avrupa’ya da sıçrayabilir.

Vuvuzelalı bir kupa- UĞUR MELEKE

Futbolsuz geçen yaz günlerinin ilacı Konfederasyon Kupası...
2003’te ev sahibi Fransa aynı zamanda kıta şampiyonu olduğu için bir kontenjan açılmış, dünya ikincisi Almanya katılmak istemeyince Türkiye’ye sürpriz bir bilet çıkmıştı. Turnuvayı Foe’nin hazin kaybı gölgelemiş, ama bizim üçüncü olup madalya takmamız iyi hatıralar bırakmıştı zihnimizde. (Tabii başarı hanemize Tuncay’ın gümüş ayakkabıyı, 4 rakibinin elinden ekstra bir asist yaptığı için almasını da eklemek lazım)
Turnuvanın 2009 versiyonunda ev sahibi G.Afrika, Dünya Şampiyonu İtalya ve 6 kıta galibi var bu kez... Ama bu turnuvaya damga vuran katılımcı 8 takım değil, Afrikalıların durmaksızın çaldığı vuvuzelalar oldu. Bu enteresan alet, tribündekilerin, tv başındakilerin hatta futbolcuların bile konsantrasyonunu darmadağın etmiş durumda. Brezilya karşısında kendisine gelen pası görmeyerek ikinci gole neden olan Amerikalı Beasley bile suçu vuvuzelaya attı: “Hayatımda böyle bir hata yapmadım. Donovan korneri atarken bana seslenmiş ama gürültüden dolayı onu duyamadım” demiş Rangerslı oyuncu...
2010 Dünya Kupası’ndaki 63 maçı bu dayanılmaz gürültü altında izlemek istemeyen Türk sporseverler de FIFA’nın dikkatini çekmek için “banthevuvuzela.blogspot.com” adında bir site kurmuşlar. Blatter, bu sesin “Afrika’nın sesi” olduğunu söylüyor, bence de haksız sayılmaz ama televizyon başındaki Afrikalıların da vuvuzelanın gürültüsünün hangi boyutlara geldiğini fark edeceğini ve bir düzenleme talep edeceklerini düşünüyorum ben. MİLLİYET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder